Puumarkkinatilanne jatkuu hyvänä Kainuussa 2025
kainuu
Pellervon taloustutkimus PTT:n mukaan puun hinta on noussut tänä vuonna ja ennustaa sen nousevan ensi vuonnakin. Tuotemarkkinatilanteesta alkaa kuulua jo positiivisempia viestejä.
Talven tulon viivästyminen lisää kesäkorjuukelpoisten puukauppojen tarvetta. Toisaalta MTK on huolissaan sahateollisuuden keskittymisestä. Se voi heikentää kilpailua ja jalostusastetta pitemmällä aikavälillä.
Puukauppa on käynyt kiivaana Kainuussa loppuvuodesta. Keväällä oltiin vielä edellisvuotta jäljessä, mutta loppuvuodesta on jo menty edellisvuosista ohi. Mistä puukaupan kiivas sykli kertoo? Puukaupan positiiviseen sykliin on useita syitä.
Syynä on etenkin kotimaisen puun tarpeen kasvu Venäjän tuonnin loppumisen vuoksi, johon ei ole löytynyt korvaavaa tuontipuuta. Yhtä tärkeänä syynä on Pohjois-Suomen saha- ja metsäteollisuuden investoinnit.
Metsäteollisuuden uutena investointina Stora Enson kartonkitehtaan merkitys on keskeinen uusi positiivinen lisäys alkuvuodesta. Puun tarjontapuolella vastaavasti metsänomistajat näkevät tilanteen mahdollisuutena hoitaa harvennusikäiset metsät kuntoon,
kun kysyntä ja sitä myöten hintataso ovat totuttua korkeampia.
Puukaupan positiivinen vire on sekä puun ostajien että puun myyjien etu. Puukaupan voi todeta käyvän tällä hetkellä markkinaehtoisesti. Metsäteollisuus on käyttänyt osavuosikatsauksien yhteydessä kuitenkin lausuntoja, joissa todetaan puun hintatason olevan kestämättömällä tasolla. Metsäyhtiöt tosin pääsevät jo alhaisessakin suhdannesyklissä hyvin positiivisiin tuloksiin.
Puun hinnat ovat nousseet myös muissa vertailumaissa ja tehtaiden kilpailukyky monissa vertailumaissa on kotimaisia heikommalla tasolla. Metsäyhtiöt ovat käyttäneet keinoina rajoittaa tuotantoa tai keskittää toimintojaan.
Viimeksi mainitun osalta Stora Enso on tehnyt ison strategisen liikkeen ostamalla Junnikkalan sahaliiketoiminnan. Tämä liittyy raaka-ainehankinnan varmistamiseen Oulun kartonkitehtaalle. Aika tulee näyttämään, kehittyykö sahaliiketoiminta uuden omistajan käsissä.
MTK näkee sahateollisuuden keskittymisessä riskejä sekä metsänomistajien että kansantalouden kannalta. Metsänomistajien osalta kilpailun heikentyminen voi johtaa muutaman tukkipuun ostajan markkinatilanteeseen sekä tukkipuun jalostusasteen heikkenemiseen ja sitä kautta kansantaloudellisiin tappioihin.
Metsänhoitoyhdistyksien valtuustovaalit 6-27.11.
Metsänhoitoyhdistys on jäsentensä, metsänomistajien omistama. Valtuustovaalit on tilaisuus vaikuttaa paitsi paikallisesti myös konkreettisesti.
Neljän vuoden välein pidettävillä valtuustovaaleilla valitaan jäsenistöstä edustajat metsänhoitoyhdistysten hallintoon.
Metsänhoitoyhdistysten valtuustot kehittävät jäsenille tarjottavia palveluja ja tuovat heidän äänensä kuuluviin.
Valtuusto päättää yhdistyksen toiminnan suuntaviivoista, kuten palveluvalikoiman laajuudesta, jäsenmaksusta ja taloudenpidosta.
Se toimii myös linkkinä jäsenten ja yhdistyksen johdon välillä.
Metsänhoitoyhdistys Kainuu on Vuoden Kymppi.
Vuoden Kymppi on MTK:n metsävaltuuskunnan myöntämä tunnustus ansiokkaasta metsänomistajien etujen ajamisesta sekä jäsenten ja muiden metsänomistajien palvelusta.
Valintaraadin perusteluissa korostuivat metsänomistajien edunvalvonnan ansiokas hoitaminen toimialueella ja rakentava vuoropuhelu eri sidosryhmien kanssa.
Lisäksi Mhy Kainuu on kehittänyt ja laajentanut palveluitaan onnistuneesti ja toiminut aktiivisesti Metsänomistajat-ketjun kehittämisasioissa.
Palkintoraati halusi tuoda myös esille aktiivisen viestinnän ja yhdistyksen korkean asiakastyytyväisyyden.
Ystävällisin terveisin
Seppo Miettunen
kenttäpäällikkö, metsäasiantuntija
MTK Metsänomistajat
Asiantuntemus: puukauppa, yhteismetsät, logistiikka&infra ja riista.
LKV&kaupanvahvistaja, HHJ
Puh 040 822 5321
mailto:seppo.miettunen@mtk.fi
www.mtk.fi