Puumarkkinakatsaus: Pohjois-Karjalassa käynnissä aktiivinen puukauppavuosi
pohjois-karjala
Puukauppa on käynyt valtakunnallisella tasolla vilkkaana. Varsinkin Pohjois-Karjalassa vertailu edellisiin vuosiin paljastaa metsänomistajien aktiivisuuden.
Yksityismetsien puukauppatilastot ovat osoittaneet vuoden aikana puukaupan vilkkauden. Valtakunnallisella tasolla liikutaan vuoden 2021 puukauppamäärissä, mutta Pohjois-Karjalassa kuluneen vuoden kumulatiivinen puukauppamäärä on viikkoon 40 mennessä ollut 2020-luvun vilkkainta.
”Kumulatiivinen kauppamäärä maakunnassa on viikkoon 40 mennessä jo lähes 2,6 miljoonaa kuutiota. Vastaava luku esimerkiksi vuonna 2020 oli reilut 1,4 miljoonaa. Eli kyllä tätä voidaan monella tapaa pitää aktiivisena vuotena”, MTK:n Pohjois-Karjalan kenttäpäällikkö Seppo Niskanen kommentoi.
Puukaupan aktiivisuutta voi selittää useampi tekijä. Metsänomistajien myyntiaikeisiin puun hinnalla on merkittävä vaikutus. Peräti kaksi kolmasosaa MTK:n Metsätutka-kyselyyn vastanneista kertoi puun hinnalla olevan vaikutuksia puunmyyntiaikomuksiinsa.
”Esimerkiksi mänty- ja kuusitukin hinta pystykaupassa on ollut kesän jälkeen Savo-Karjalan alueella 80 euron tietämillä ja jopa ylikin. Sillä on varmasti vaikutusta puun tarjontaan ja se vaikuttaisi näkyvän myös edelleen syksyn tasaisen korkeana puukauppamääränä”, Mhy Pohjois-Karjalan johtaja Harri Välimäki kommentoi.
”Puuta liikkuu nyt paljon ja heikentyvä infra tuo haastetta ja lisäkustannuksia. Panostukset tiestöön, ratoihin ja vesiteihin, olisivat hyvin tärkeitä jatkoa ajatellen etenkin meillä kaikkein itäisimmässä Suomessa”, Välimäki jatkaa
Metsäbiotaloudella on suuri rooli Pohjois-Karjalassa ja sen osuus maakunnan kokonaistuotoksesta oli vuonna 2021 18,4 prosenttia, mikä on noin kolminkertainen maakuntien keskiarvoon verrattuna, selviää Suomen Metsäsäätiön Tapiolta tilaamasta Metsäbiotalouden arvoketjut -raportista. Rahallisesti metsäbiotalouden kokonaistuotoksen osuus maakunnassa on ollut vuonna 2021 lähes 2 miljardia euroa.
”Pohjois-Karjalassa on panostettu viime vuosina metsäbiotalouteen. Se näkyy toimialan arvonlisän kasvussa vuosina 2012-2021. 60 prosentin arvonlisän kasvu on selvästi ajanjaksolla korkein koko Suomessa. Siksi näenkin positiivisena, että metsänomistajat ovat olleet tuonkin jakson jälkeen aktiivisia puumarkkinoilla”, Niskanen taustoittaa.
MTK julkaisee valtakunnallisen puumarkkinakatsauksen joka kuukausi. Tuoreimmat katsaukset ovat luettavissa osoitteesta mtk.fi/puumarkkinat. Maakuntakohtaisia puumarkkinakatsauksia julkaistaan jatkossa muutaman kerran vuodessa alueen medioille. Ota MTK:n ja paikallisten metsänhoitoyhdistyksien asiantuntijoiden yhteystiedot talteen ja ole rohkeasti yhteydessä.
Lisätietoja:
Harri Välimäki, johtaja – Mhy Pohjois-Karjala, harri.valimaki@mhy.fi, +358 50 379 9112
Arto Soikkeli, Metsäpalvelupäällikkö – Mhy Pohjois-Karjala, arto.soikkeli@mhy.fi, +358 40 017 4393
Seppo Niskanen, kenttäpäällikkö – Pohjois-Karjala, seppo.niskanen@mtk.fi, +358 50 5730 860
Kalle Karttunen, Tutkimuspäällikkö, kalle.karttunen@mtk.fi, +358 44 373 9377 (valtakunnalliset puumarkkinat, tilastot)
Juho Hämäläinen, Viestinnän asiantuntija, juho.hamalainen@mtk.fi , p. +358 50 5539176
Ajankohtaista
Valtuustovaalien ehdokasgalleria on avattu
Pohjois-Karjala
Valtuustovaalien ehdokasgalleria on avautunut Pääset selamaan ja tutustumaan ehdokkaisiin joko kotikunnan mukaan tai kaikkiin ehdokkaisiin satunnaisessa järjestyksessä. Kaikki ehdokkaat listautuvat sivuston "Siirry ehdokkaisiin" - kohdasta oikeasta alakulmasta.