Anna äänesi sille joka saa sen kuuluviin. - Valtuustovaalien äänestys 6.–27.11. Tutustu ehdokkaisiin

TIEDOTE 1.11.2024, MTK Metsävaliokunta Kaakkois-Suomi

kaakko

TIEDOTE 1.11.2024, MTK Metsävaliokunta Kaakkois-Suomi

HIRVIKANNAN LEIKKAAMINEN KAAKKOIS-SUOMESSA TÄRKEÄÄ

Talvella 2024 MTK kartoitti maanomistajien näkemykset nykyisestä hirvikannasta kaikissa Suomen maakunnissa ja hirvitalousalueilla.  Kaakkois-Suomen kaikilla viidellä hirvitalousalueella metsänomistajien enemmistön viesti on, että hirvikannat ovat liian korkealla. 

Maanomistajien paineet hirvikannan alentamiseen liittyvät välittömien metsävahinkojen lisäksi ilmaston muutoksesta aiheutuviin metsätalouden haasteisiin. Kesien kuivuuden lisääntyminen uhkaa etenkin kuusimetsien terveyttä. Kuivuudesta kärsivä kuusi on altis kaarnakuoriaisten aiheuttamille tuhoille. Ensimmäisinä ovat vaarassa liian karulle maaperälle istutetut kuuset.

Hirvivahinkoriskin vuoksi kuusta on jouduttu istuttamaan liian karuilla männyn kasvupaikoille. 

Hirvi ei saa jatkossa ohjata puulajivalintoja

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja metsien monimuotoisuuden parantaminen edellyttävät sekametsien merkittävää lisäämistä. Tällöin myös hirville maistuvien lehtipuiden ja männyn viljelyä on pystyttävä lisäämään ilman pelkoa taimikkotuhoista. Lisäksi lahovikaisten kuusikoiden uudistamisessa on voitava vaihtaa puulajia.

Keväällä 2024 Kaakkois-Suomen riistaneuvosto asetti hirvikantatavoitteeksi 2,7-3,2 hirveä /1000 ha. Tavoitetaso on sama kuin edellisellä kolmivuotiskaudella. Päätös tavoitetason pitämisestä ennallaan oli linjakas koska sen toimeenpano tarkoittaa hirvikannan selvää pienentämistä nykytasosta. Metsästäjät tekevät tärkeää työtä tavoitteellisessa hirvikannan hallinnassa.

Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan viime metsästyskauden 2023/24 päätteeksi Kaakkois-Suomen hirvikanta jäi merkittävästi tavoitetasoja korkeammalle kaikilla viidellä hirvitalousalueella. Jäävä kanta vaihteli eri alueilla välillä 3,5-4,0 yksilöä/1000 hehtaaria eli hirvimäärä jäi 19-36 % korkeammalle tasolle, kuin keskimääräinen kantatavoite (2,95 yksilöä/1000 ha). 

Nyt on erittäin tärkeää, että viime syksyn kokemusten perusteella hirven metsästystä jatketaan viime vuotta pidemmälle ja saalismäärää kasvatetaan merkittävästi. Tavoitteena tulee olla, että kaikki suunnitellut kaatoluvat myös käytetään.

Kuluvalla metsästyskaudella hirvikannan selkeä leikkaus on Kaakkois-Suomessa välttämätöntä. Yleisen kannanleikkauksen lisäksi hirvivahinkojen vähentämisessä on tärkeää huomioida hirvitihentymät ja kohdistaa kauden jälkipuoliskon metsästys juuri näihin kohteisiin. 

Lisätietoja:

Eero Kivistö, puheenjohtaja, Kaakkois-Suomen metsävaliokunta,  eero.kivisto@mhy.fi, p. +358 400 959 975

Timo Leskinen, kenttäjohtaja, MTK Metsänomistajat -linja,  timo.leskinen@mtk.fi, p. +358 400 754 235

Kaakkois-Suomen metsävaliokunta on Kaakkois-Suomen metsänhoitoyhdistysten ja MTKKaakkois-Suomen yhteinen maakunnallinen yhteistyöelin. Jäseniä on molemmista maakunnista alueellisesti jakautuneena kaikista metsänhoitoyhdistyksistä ja MTK-Kaakkois-Suomesta.            

Ajankohtaista

  1. Mhy Kaakon valtuustovaalin tulos

    Mhy Kaakon valtuustovaalin tulos

    Kaakko

    Metsänhoitoyhdistys Kaakko ry:n vaalitoimikunta on 3.10.2024 vahvistanut metsänhoitoyhdistyksen valtuustovaalin tuloksen.

    Lue lisää
  2. Kitulan metsätaitokilpailujen tulokset 18.6.2024

    Kitulan metsätaitokilpailujen tulokset 18.6.2024

    Kaakko

    Kitulan metsätaitokilpailujen tulokset 18.6.2024

  3. Summanjoen kunnostushanke

    Summanjoen kunnostushanke

    Kaakko

    Kymijoen vesi ja ympäristö ry on alueen kuntien sekä yritysten perustama vesiensuojeluyhdistys, jonka toiminta-alueeseen Summanjoki on kuulunut yhdistyksen 60-vuotiaan taipaleen perustamisesta saakka. Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n Summanjoen kunnostushanke sai myönteisen rahoituspäätöksen tammikuussa 2024 ja hanke saatiin käyntiin maaliskuussa. Yhdistyksen käynnistämä Summanjoen kunnostushanke toteuttaa Kaakkois-Suomen vesienhoidon toimenpideohjelmaa vuosille 2022–2027.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset